Maatalousyrittäjä Anni

Maatalousyrittäjä Anni

Nimi: Anni Markkanen
Ammatti: Maatalousyrittäjä (Kasvintuotanto)
Koulutus: MMM, agronomi (Helsingin yliopisto)
Työpaikka: kotitilani Viitaselän tila Suonenjoella
Yrityksen kuvaus: Viitaselän tila on keskikokoinen kasvintuotantotila. Peltoa viljelyssä on noin 70 ha, kotitarve-eläiminä ja maisemanhoitajina muutama lihanauta ja kotikanala tällä hetkellä.

Mistä sait kipinän alalle?

Kasvoin alalle, mutta alun perin en ajatellut jääväni jatkamaan kotitilaa. Maatalous, ruoantuotanto ja ympäristönhoito on kuitenkin sydäntä lähellä ja toistaiseksi haluan myös viljellä maata, vaikka teen myös töitä tilan ulkopuolella.

Tyypillinen työpäivä?

Kesäisin kaikki peltoviljelyyn liittyvät kausityöt. Keväällä peltojen muokkaukset kylvökuntoon, kylväminen, mahdolliset lannoitukset. Kasvun ja tuholaisten/rikkakasvien seuranta ja mahdolliset torjuntatoimet. Viljan/heinän/nurmen sadonkorjuu loppukesästä/syksyllä. Sadon myyminen. Varastojen kunnostus, puhdistus. Kirjanpito, talouden ja tuotannon suunnittelu, seuraavan kasvukauden ja viljelykierron suunnittelu. Metsänhoidolliset työt ja niiden suunnittelu. Laidunaitojen teko/kunnostus ja laidunkierron suunnittelu.

Täytyy hallita ja ymmärtää monenlaista, toki osan töistä voi ulkoistaa ja pyytää asiantuntijoilta apua, kaikkea ei tarvitse itse osata, eikä ole aikaakaan perehtyä syvällisesti jokaiseen asiaan.

Parasta työssäsi?

Haasteellisuus. Jokainen päivä on erilainen. Joustavuus eli saat itse sumplia, miten teet päivän työt . Toki tämä työ on myös omalta osalta sitovaa työtä, eikä työpaikkaa voi vaihtaa hetken mielijohteesta.

Tulevaisuus?

Tila on hiljattain muuttanut kokonaan tuotantosuuntaa ja tässä etsiskellään tilalle parhaiten soveltuvaa erityisalaa. Katsotaan, mihin päädytään tilan kehittämisen suhteen. Maatalousyrityksen on pystyttävä muuntautumaan ja kehittymään tarvittaessa maailman muuttuessa ympärillä.

Terveiset nuorille?

Maatalouden osaajia tarvitaan myös tulevaisuudessa! Niin alan kehittämisen parissa työskenteleviä lähinnä toimistotyötä tekeviä asiantuntijoita kuin käytännön työn osaajia. Kannattaa lähteä opiskelemaan alaa, tarvitaan toki tietynlaista rohkeutta ja asennetta, etenkin jos ryhtyy yrittäjäksi. Myös kaupungista lähtöisin olevia tarvitaan alan ammattilaisiksi. Ruokaa tarvitaan jatkossakin! Vallitseva poikkeustilannekin on osoittanut, että kotimainen maataloustuotanto on tärkeä osa-alue.​